Esterilitat: tractament de la dona

publicado en: Especialidades, General, Ginecologia | 0

Encara que alguns casos es resolen espontàniament sense necessitat d’intervenció mèdica, en general no sempre hi ha una solució simple per a l’esterilitat. Per aquest motiu, moltes vegades cal aplicar algun tractament o tècnica de reproducció assistida.

No obstant això, heu de saber que prop del 90% dels problemes d’esterilitat es poden diagnosticar i la immensa majoria tenen tractament.

El tractament sempre depèn dels resultats de l’estudi previ.

Atès que la gamma d’opcions és àmplia i que alguns dels tractaments no estan disponibles massivament, les decisions que els pacients i el metge o metgessa han de prendre són moltes. Per aquest motiu és necessària una comunicació fluïda entre ells.

infertilidad

A banda del tractament mèdic o de la simple modificació d’hàbits perjudicials, segons la gravetat del trastorn es pot recórrer a una gran varietat de tècniques de reproducció assistida que varien de simples a complexes.

 • Inducció de l’ovulació:
  Mitjançant el tractament mèdic hormonal s’estimula la producció d’òvuls per part dels ovaris. Així, es facilita la fecundació i, per tant, l’embaràs.
 • Inseminació artificial intraconjugal (IAC):
  Consisteix a introduir a través del coll uterí una suspensió d’espermatozous procedents de la parella sotmesos prèviament a un procés de capacitació al laboratori. S’acostuma a associar amb el tractament hormonal de la dona (generalment mitjançant injectables) per estimular la producció d’òvuls per part de l’ovari.
 • Inseminació artificial amb semen de donant (IAD):
  Consisteix a introduir a través del coll uterí una suspensió d’espermatozous procedents d’un donant sotmesos prèviament a un procés de capacitació al laboratori . S’acostuma a associar amb el tractament hormonal de la dona (generalment mitjançant injectables) per estimular la producció d’òvuls per part de l’ovari.
 • Fecundació in vitro convencional (FIV):
  Consisteix a posar en contacte al laboratori un o més oòcits d’una dona amb els espermatozous perquè es produeixi una fecundació espontània sense manipulació. Per obtenir els oòcits, la dona s’ha de sotmetre a un tractament hormonal amb controls ecogràfics i analítics, així com una punció ovàrica amb anestèsia per a l’obtenció dels òvuls. Un cop s’han fecundat els oòcits, l’embrió o embrions resultants es transfereixen a l’úter.
 • Fecundació in vitro amb microinjecció espermàtica (FIV-ICSI):
  És una alternativa a la FIV En aquests casos la inseminació dels oòcits s’efectua mitjançant la microinjecció d’un espermatozou dins de l’oòcit.
 • Maduració in vitro (MIV):
  És una alternativa a la FIV Consisteix en la punció-aspiració d’oòcits immadurs (sense estimulació ovàrica prèvia) i la maduració posterior en medis de cultiu al laboratori (in vitro). Un cop fecundats, els embrions resultants es poden transferir a l’úter.

fertilizacion-in-vitro1

També en casos determinats pot ser necessari el tractament quirúrgic per solucionar el problema o com a pas previ per dur a terme una tècnica de reproducció assistida. Els tractaments quirúrgics més habituals són:

 • Laparoscòpia diagnòstica i/o quirúrgica
 • Cirurgia de l’endometriosi
 • Microcirurgia tubària
 • Miomectomia

 

Tractament de l’esterilitat sense diagnòstic

No hi ha cap acord sobre el tractament òptim de l’esterilitat sense diagnòstic, atès que moltes parelles, després d’1 a 3 anys d’esterilitat sense causa, conceben espontàniament.

La seqüència de tractaments utilitzada més sovint en els casos d’esterilitat sense diagnòstic consisteix en la realització de cicles d’inducció de l’ovulació (entre 3-6 cicles). Si no es produeix l’embaràs s’aconsella sotmetre’s a cicles d’inseminació. Si al cap de tres cicles (consecutius o no) d’inseminació no hi ha embaràs, s’aconsella el pas a la fecundació in vitro.

En el futur, el millor coneixement de la fisiologia reproductiva humana permetrà tractaments més efectius per a pacients amb esterilitat sense diagnòstic.

Dejar una opinión